

11+ English Entrance Examination

Paper 6

Total Marks: 55

Time Allowed: 1 hour

Section A - Reading

The extract is taken from A Christmas Carol by Charles Dickens, published in 1843. In this extract, we are introduced to one of the main characters in the story: Ebenezer Scrooge.

Paragraph 1:

Oh! But he was a tight-fisted hand at the grindstone, Scrooge! a squeezing, wrenching, grasping, scraping, clutching, covetous, old sinner! Hard and sharp as flint, from which no steel had ever struck out generous fire; secret, and self-contained, and solitary as an oyster. The cold within him froze his old features, nipped his pointed nose, shrivelled his cheek, stiffened his gait; made his eyes red, his thin lips blue; and spoke out shrewdly in his grating voice. A frosty rime was on his head, and on his eyebrows, and his wiry chin. He carried his own low temperature always about with him; he iced his office in the dog-days; and didn't thaw it one degree at Christmas.

Paragraph 2:

External heat and cold had little influence on Scrooge. No warmth could warm, no wintry weather chill him. No wind that blew was bitterer than he, no falling snow was more intent upon its purpose, no pelting rain less open to entreaty. Foul weather didn't know where to have him. The heaviest rain, and snow, and hail, and sleet, could boast of the advantage over him in only one respect. They often "came down" handsomely, and Scrooge never did.

Paragraph 3:

Nobody ever stopped him in the street to say, with gladsome looks, "My dear Scrooge, how are you? When will you come to see me?" No beggars implored him to bestow a trifle, no children asked him what it was o'clock, no man or woman ever once in all his life inquired the way to such and such a place, of Scrooge. Even the blind men's dogs appeared to know him; and when they saw him coming on, would tug their owners into doorways and up courts; and then would wag their tails as though they said, "No eye at all is better than an evil eye, dark master!"

Paragraph 4:

But what did Scrooge care! It was the very thing he liked. To edge his way along the crowded paths of life, warning all human sympathy to keep its distance, was what the knowing ones call "nuts" to Scrooge.

Paragraph 5:

Once upon a time—of all the good days in the year, on Christmas Eve—old Scrooge sat busy in his counting-house. It was cold, bleak, biting weather: foggy withal: and he could hear the people in the court outside, go wheezing up and down, beating their hands upon their breasts, and stamping their feet upon the pavement stones to warm them. The city clocks had only just gone three, but it was quite dark already—it had not been light all day—and candles were flaring in the windows of the neighbouring offices, like ruddy smears upon the palpable brown air. The fog came pouring in at every chink and keyhole, and was so dense without, that although the court was of the narrowest, the houses opposite were mere phantoms. To see the dingy cloud come drooping down, obscuring everything, one might have thought that Nature lived hard by, and was brewing on a large scale.

Questions

Read the passage carefully then answer the questions below. Remember to write your
answers as full sentences. You should spend about 30 minutes on this section.

1.	Look at paragraph 1. Give three details about Scrooge's appearance.	
		_
		(3 Marks
2.	Look at paragraph 1. Find and copy a simile used in the text. Explain what simile tells us about Scrooge's personality.	your chosei
	Simile:	_ (1 Mark)
	Explanation:	_
		 (1 Mark)

3.	'He carried his own low temperature always about with him' (paragraph 1). Wh	at does
	this phrase tell the reader about Scrooge's personality?		
			(1 Mark)
4.	Look at paragraphs 1 - 3. Find four words or phrases which suggest that	Scroc	ge is a
	lonely man.		
			
			<u>—</u>
			(4 Marks)
5.	In your own words, explain the meanings of these phrases:		
	a) 'External heat and cold had little influence on Scrooge.' (paragrap	h 2)	
		(1 N	lark)
		-	•

b) 'To edge his way along the crowded paths of life, warning all hum keep its distance.' (paragraph 4)	an sympathy
		-
		_ (1 Mark)
ook at th	e line: 'the houses opposite were mere phantoms.' (paragraph	า 5).
a) What technique does the author use here?	
		_ (1 Mark)
b) What image does this create for the reader?	
		_ (1 Mark)
-	aragraph 5. How does the weather reflect Scrooge's character? Expg quotations from the text.	olain your

	ragraph 5, the text says:'but it was quite dark already do you think it had been dark all day in the city?	y—it had not been light all da
_		
-		(1 Wark)
3ive	a word or phrase that means the same as:	
	a) Foul	(1 Mark)
	b) Implored	(1 Mark)
	c) Dense	(1 Mark)
	d) Obscuring	(1 Mark)

10. Write out the following extract with the correct spelling and punctuation:	
It was christmas eve and the hole city was preparing for the next day. People hurried	exitedly
around the streets, buying food decorations and gifts. Children hung there stockings	on the
ends of beds, waiting impatiently for the day too arrive.	
	-
	-
	(7 Marks)
	_ (, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Total marks for reading section: 30 marks Section B - Writing

<u></u>	

Total marks for writing section: 25 marks

Mark Scheme

Reading

- 1. Any three from the following:
 - Frozen/ old features
 - A pointed nose
 - Shrivelled cheeks
 - A stiff gait
 - Red eyes
 - Thin/ blue lips
- 2. 1 mark for simile, 1 mark for appropriate explanation:

Simile: 'Hard and sharp as flint'

Explanation: This shows that Scrooge is unkind/ cruel/ lacks compassion/ lacks empathy (or similar answer)

Or

Simile: 'solitary as an oyster'

Explanation: This shows that Scrooge was lonely/ solitary/ closed off/ shut up (or similar answer)

- This tells us that Scrooge is cold-hearted/mean/ unpleasant to be around (or similar answer)
- 4. Any four from the following:
 - Solitary as an oyster
 - Secret and self-contained
 - Nobody ever stopped him in the street
 - No beggars implored him to bestow a trifle,
 - no children asked him what it was o'clock

- no man or woman ever once in all his life inquired the way to such and such a place, of Scrooge.
- 5. a. Scrooge was not impacted by/ did not feel the cold and warmth from the outside/ the weather (or similar answer).
 - b. Scrooge went through life with an angry/ aggressive exterior, so people kept away from him (or similar answer).
- 6. a. A metaphor
 - B. The houses opposite looked ghostly/ like ghosts in the fog.
- 7. Award 2 marks for a quotation with an appropriate explanation. Examples:
 - The text states that there is 'cold, bleak, biting weather'. This reflects Scrooge's character, as we know that Scrooge is a very cold/ depressed/ mean man.
 - The text says 'to see the dingy cloud come drooping down.' This suggests that the weather is very depressing/ oppressive/ dark/ sad, just like Scrooge's personality.
- 8. It had been dark all day due to the dense dog.
- 9. (Accept reasonable answers)

Foul = disgusting/ awful/unpleasant

Implored = begged

Dense = thick/ compact
Obscuring = hiding/ covering

10. It was Christmas Eve and the whole city was preparing for the next day. People hurried excitedly around the streets, buying food, decorations and gifts. Children hung their stockings on the ends of beds, waiting impatiently for the day to arrive.

Writing

Criteria	Marks
Content, purpose and structure	10
 Content is relevant to the title and instructions Composition is engaging and holds reader's attention Content is imaginative and original There is a balance of narration, description, dialogue and action Paragraphs have been used effectively There is a clear sense of beginning, middle and end 	
Language and style	10
 An appropriate and consistent language style is used throughout A range of ambitious, high-level vocabulary is used A range of literary devices have been used (e.g. similes, metaphors, personification, alliteration, onomatopoeia, rhyme, flashbacks, hyperbole) A variety of sentence structures have been used 	
Spelling, punctuation and grammar	5
 A range of punctuation has been used accurately (commas, exclamation marks, ellipses, speech marks Spelling is mostly accurate Verb tenses have been used accurately 	